Pomazánky a polévky

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA:

Ingredience:
avokádo,
červená cibule,
vejce vařené natvrdo,
sůl,
bílý pepř,
citronová šťáva.

Příprava:Cibuli nakrájíme na drobné kostky a usmažíme v malém množství oleje na velmi mírném ohni do sklovita. necháme zchladnout.Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu ze slupky do misky. Rozmačkáme vidličkou, přidáme cibuli, najemno posekané vejce, sůl, pepř a citronovou šťávu podle chuti. Dobře promícháme. Mažeme na chleba.

 

ČOČKOVÁ POLÉVKA SPECIAL:
Ingredience:
1 sklenice umyté čočky
4 sklenice vody
1-2 čl soli, podle chuti
2-3 stroužky česneku nadrobno nakrájeného
2 cibule pokrájené na velké měsíčky
1/2 sklenice nakrájeného celeru
2 mrkve nakrájené nahrubo
1 čl pepře
4-5 rajčat nakrájených na měsíčky či osminky
1 pl červeného vína
1-2 pl citrónové šťávy
1 pl hnědého cukru
2 čl octu
olej

Příprava:1. Umytou čočku vaříme v osolené vodě na mírném plaměni 3-4 hodiny, nejméně však hodinu. Zvláštností této polévky je, že je tím lepší, čím déle se vaří. Při nedostatku času lze použít tlakový hrnec (nejméně 1 hodinu), nebo si čočku uvařit den předem a polévku dokončit druhý den.2. V jiném hrnci na troše másla nebo rostlinného oleje zpěníme česnek a cibuli, přidáme celer a mrkev a podusíme do poloměkka.3. Přidáme čočku, která se vařila 3-4 hodiny (alternativně přidáme zeleninu do čočky - dle velikosti hrnce) a je už měkká, ba téměř rozvařená.4. Všechno vaříme dál na slabém plameni, občas promícháme, aby se polévka nepřipálila.5. Po chvilce (10-30 minut) přidáme pepř, rajčata, víno, citrónovou šťávu, cukr, ocet a ještě chvíli vaříme.6. Nepodáváme okamžitě, ale polévku necháme půl hodiny rozležet, bude lepší.

 

SMETANOVÁ RAJSKÁ POLÉVKA:

Ingredience:
800 g zralých rajčat,
1 l zeleninového vývaru (z kostky),
200 g zakysané smetany,
4 snítky tymiánu,
1 svazek bazalky,
černý pepř
Příprava:
1. Rajčata omyjeme, odstraníme stopky. Slupku nařízneme do křížku.
2. Rajčata na chvíli ponoříme do vroucího zeleninového vývaru, poté je vyjmeme, zchladíme studenou vodou a oloupeme. Plody rozpůlíme a vybereme zrníčka. Dužinu nakrájíme na velké kostky, část jich odložíme stranou.
3. Do vývaru dáme rajčata a zakysanou smetanu, ještě jednou necháme přejít varem a pak polévku dobře rozmixujeme.
4. Znovu ji ohřejeme. Bylinky omyjeme a otrháme lístky. Část ponecháme v celku, část posekáme a přidáme do polévky. Výrazně opepřime. Polévku na talíři ozdobíme celými lístky bylinek a kousky rajčat.

 

KEDLUBNOVÁ POLÉVKA:
Ingredience:
600 g kedlubnů,
1 cibule,
2 jablka,
4 lžíce oleje,
1 lžíce karí,
1 l masového vývaru,
sůl,
pepř,
150 g anglické slaniny,
200 ml smetany,
cukr,
1 l svazek koriandru

Příprava:1. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně nasekáme. Oloupaná jablka rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince a rozkrá­jíme na kostičky.2. Cibuli zpěníme na 3 lžicích rozehřátého oleje. Přidáme kedlubny a jablka. Podusíme, okoření­me karí a podlijeme vývarem. Vaříme zhruba 20 min. Osolíme a opepříme.3. Slaninu nakrájime na nudličky a rozškvaříme na zbývajícím rozehřátém oleji. Polévku rozmi­xujeme, vmícháme smetanu a prohřejeme. Podle chuti přisladíme, osolíme a opepříme.4. Polévku rozdělíme na talíře, přidáme nudlič­ky slaniny, sekaný koriandr a najemno strouha­ný křen.